You are here

Feed aggregator

Coronasjukskrivningar skapar tillfälliga jobb

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Mon, 03/30/2020 - 04:23
Många kommuner har stort behov av extra arbetskraft när anställda är sjukskrivna för att minska coronavirusspridning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ansökningarna har varit många, men fler behövs. I Östersunds kommun fick man på två dagar in omkring 1

Larm om explosion i centrala Lund

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Mon, 03/30/2020 - 04:00
Det var strax före halv fyra natten mellan söndag och måndag som larmet kom. Något ska ha exploderat i en lokal på Östra Mårtensgatan i Lund.

Kinas ljusning kan vara ny mörkläggning.

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Mon, 03/30/2020 - 04:00
Reflexen har varit att tysta ned.

Bostadshus totalförstört i brand

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Mon, 03/30/2020 - 03:22
Ett bostadshus i Lilla Edet har totalförstörts i en brand, uppger polisen. – Vi utesluter inte att någon kan ha befunnit sig i huset. Branden var så pass omfattande så det har inte kunnat gå att titta närmare på det just nu, säger Morten Gunneng vid pol

”Coronakrisen ger oss inte ett nytt milt politiskt klimat.”

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Mon, 03/30/2020 - 03:00
Bittra strider väntar om hur det bäst ska röjas i krisens ekonomiska ruiner.

Kryssningsfartyget nekas anlägga i Florida

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Mon, 03/30/2020 - 02:59
Kryssningsfartyget Zaandam fortsätter att leta efter en hamn att få lägga till i. Senast i raden att avvisa fartyget är Fort Lauderdale i USA och läget ombord blir allt mer ansträngt. De runt 1 400 passagerarna ombord det coronadrabbade fartyget hade ho

"Människor hjälper varandra som aldrig förr."

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Mon, 03/30/2020 - 02:00
Vi kan vakna upp till ett mer omhändertagande klimat efter coronakrisen.

Fängelserna kan bli dödsfällor

Dagens Arena - Mon, 03/30/2020 - 01:30

Med anledning av coronakrisen bör myndigheter runt om i världen söka alternativ till att beröva personer deras frihet. Det gäller inte minst när institutionerna är överbefolkade. Dessutom bör man undvika frihetsberövande i migrationspolitiken, skriver Thomas Hammarberg.

Palestinier har nu gång på gång vädjat om att deras landsmän i israeliska fängelser ska släppas fria. Deras oro är att fångarna inte ska kunna skydda sig mot en smittovåg i de överbefolkade cellerna

Någon dramatisk spridning har hittills inte rapporterats, men uppgifter finns om smitta bland personal i ett par fall. Det har ökat oron bland palestinierna för att ett större utbrott snart kan snart kan komma.

De säkerhetsåtgärder som de israelska myndigheterna infört har dessutom skapat problem av en annan typ. För att förhindra smittspridning har totalt besöksförbud införts för alla utomstående, inklusive nära anhöriga och advokater.

Det i sin tur har slagit hårt inte minst mot de omkring 180 barn – den yngsta 12 år – som sitter fängslade.

Palestinierna är inte ensamma i sin desperation. Situationen i fängelserna är nu mycket allvarlig över hela Mellanöstern och andra världsdelar. Fängelser är mångfaldigt överbefolkade och många av fångarna lider av hälsoproblem sedan tidigare. Trängseln medger inget avstånd till andra inspärrade och möjligheten att tvätta sig möter ofta hinder. När coroma-smittan kommer innanför fängelseporten hotar en förödande spridning.

En del regimer mörkar fakta eller har noll koll på läget i fängelserna. Det som kommit fram i de fallen visar alarmerade situationer. Saudiarabien och Egypten är exempel.

Desperata fångar har revolterat i flera fängelser bland annat i Iran, Egypten och Colombia. I Italien uppges inte mindre än 27 våldsamma protestaktioner ha ägt rum i fängelser.

Ett brev som en fånge i Egypten faktiskt lyckades smuggla ut berättade bland annat detta (min översättning):

”För ungefär en vecka sedan började symptom attackera oss; hosta, feber, förkylning och andningsbesvär. Panik och oro bröt ut och alla började skriva avskedsbrev till anhöriga. Vi vädjade om hjälp till fängelseadministrationen och myndigheter att rädda oss innan det var för sent. Men dessa vädjanden möttes av avsiktlig och stötande nonchalans, och fängelsepersonalen gjorde ingenting. Ingen av oss togs till något sjukhus eller sågs av någon doktor. Det råder en rädsla och våld bland fångvaktarna. Och läkarna inte bara vägrade att komma till våra celler, de var tydligt rädda för att tala till oss.” 

Desperata fångar har revolterat i flera fängelser bland annat i Iran, Egypten och Colombia. I Italien uppges inte mindre än 27 våldsamma protestaktioner ha ägt rum i fängelser.

Några länder har valt att frige vissa grupper av fångar för att lätta på trycket. I Bahrain beslöt kungen om en amnesti för 901 fångar. Från Iran där, smittan varit särskild spridd, rapporteras att 85 000 fångar släppts, åtminstone temporärt.

I Turkiet, också det ett land med sprängfyllda fängelser, har regimen gått med på frigivning av omkring 100 000 fångar av de närmare 300 000 som fängslats. Påfallande var emellertid att de politiska fångarna inte omfattades.

Klart är att normer för mänskliga rättigheter inte respekteras. Europarådets expertkommitté om behandlingen av fångar, CPT, har därför preciserat vilka principer som ansvariga myndigheter ska respektera i samband med Covid-19-pandemin.

Utgångspunkten är att myndigheterna är ansvariga för de frihetsberövades hälsa. Den som drabbats av ett fängelsestraff har inte med den domen också förlorat rätten till skydd mot allvarliga hälsorisker. Den som berövats friheten har samma rätt till behövd sjukvård som alla andra.

CPT slår fast att myndigheterna i dagens situation bör söka alternativ till att beröva personer deras frihet. Det gäller inte minst när institutionerna är överbefolkade.

Ansvariga bör vara öppna för att förkorta strafftider eller söka former för straff utanför fängelset. Frihetsberövande bör som regel undvikas i migrationspolitiken.

I vårt land är respekten för mänskliga rättigheter bland myndigheter större än på många andra håll. Men våra häkten och fängelser är överfulla samtidigt som vissa partier i riksdagen trummar reflexartat på för allt längre strafftider.

Därför är råden från Europarådet relevanta också för vårt land.

 

Thomas Hammarberg
Ledamot av riksdagen och Europarådets parlamentariska församling

 

 

 

Inlägget Fängelserna kan bli dödsfällor dök först upp på Dagens Arena.

Stenson inte rört en golfboll på två veckor

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 23:44
Henrik Stenson har inte rört en golfboll på över två veckor sedan alla golftävlingar skjutits upp på grund av det nya coronaviruset. Och han planerar att inte röra någon på ett bra tag till – i stället rensar han i garaget. – Jag känner ingen stress att

Danska djur ska räddas med miljonstöd

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 22:49
Danmarks regering har beslutat att skjuta till 48 miljoner danska kronor för att hindra landets djurparker och akvarier från att göra sig av med sina djur. – Det här säkerställer att djurparkerna får den hjälp de behöver, säger kulturminister Joy Mogens

Video: Smittbekämpning genom mobilspårning?

Henrik Alexandersson - Sun, 03/29/2020 - 21:05


Om myndigheterna vill använda mobildata för smittbekämpning behöver tre villkor uppfyllas:
  1. Insamlad data måste vara anonymiserad.
  2. Verksamheten måste upphöra när krisen är över.
  3. Verksamheten måste vara transparent och öppen med vad för slags data man samlar in, hur den samlas in och hur den kommer att användas. Data, analys och slutsatser bör även delas med allmänheten.
Följ utvecklingen på Femtejuli.se » | Youtube »

USA:s infektionsexpert varnar för höga dödstal

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 21:03
På söndagen hade över 2 300 personer avlidit i landet på grund av coronavirusets spridning.

Kane: Måste avsluta säsongen i juni

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 20:49
Tottenhamstjärnan Harry Kane vill spela klart den engelska ligasäsongen. Men inte till vilket pris som helst. – Om säsongen inte kan vara färdigspelad i slutet av juni borde vi bara blicka mot nästa i stället, säger engelsmannen i en livesändning på Ins

Nationalekonomer: Vi behöver spåra smittan

SvD Brännpunkt - Sun, 03/29/2020 - 20:30

Genom en snabb uppbyggnad av testkapacitet och smittspårning kan det vara möjligt att undvika att covid-19 leder till en mycket djup recession. Det är åtminstone värt ett försök, skriver nationalekonomer.

Forskare: Coronakrisen kan påverka klimatet positivt

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 20:00
Men den sargade ekonomin kan stoppa framtida hållbarhetssatsningar.

Liv mot liv i kampen mot coronakrisen

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 19:22
Professor: Viruset dödar människor, men det gör ekonomiska kriser också.

Kallis stänger gemensamma bastun

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 19:00
Antalet besökare har minskat drastiskt under coronapandemin.

Kungen: Ta vara på dagarna hemma

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 18:30
Kung Carl XVI Gustaf förstår inte generationskamraterna som ignorerar myndigheternas råd.

Läsartext: Samhället kan inte låta människor dö för att ekonomin ska kunna hämta sig

Sydsvenska Dagbladet - opinion - Sun, 03/29/2020 - 18:00
Anders Lundin om krav på att sätta slutdatum för när ekonomin prioriteras igen.

Pages

Subscribe to Leiph Berggren - sidan 2 aggregator